Leta i den här bloggen

Sidor

torsdag 17 mars 2011

Frittata

Det är mycket prat om vilken slags kosthållning är bäst, både på nätet och IRL. Vissa talar sig varma om GI, andra om LCHF (low carb high fat) och nyss upptäckte jag Dukan-metoden. Alla har väl sina för- och nackdelar. Jag försöker själv att inte äta för mycket kolhydrater för det känns som om min mage inte riktigt pallar det. Men jag är absolut inte strikt, utan ibland slinker det ner det ena och det andra. LCHF är helt ok, tycker jag, men ibland känns det som om man proppar i sig väldigt mycket fett (som behövs om man inte äter kolisar). Jag är lite sugen på att testa Dukan-metoden - man kanske ska ge det en chans?

Nåja, idag gjorde jag i alla fall en frittata till lunch och den bör väl räknas till LCHF. Hur enkelt som helst och mycket gott! Jag är inte överdrivet förtjust i omelett (som många äter när de kör LCHF) och paj har mjöl så det går inte heller (alldeles för mycket kolisar). Därför är frittata perfekt, den är som ett mellanting. Så här gjorde jag:


Jag började med att steka bacon


Fortsatte med att ha i den hackade löken


och den gröna paprikan. Dessa ska inte få så mycket färg, smaken bevaras bättre om de blir lite mjuka bara.


Jag hade även i rökt kalkonkött. Hade i lite svartpeppar.


Jag tog fem ägg och ca 2 dl mjölk, vispade samman och hällde i pannan.Rätten fick puttra ett litet tag, tills det började att stadga sig i kanterna.


Därefter hade jag på riven ost (minns inte vilken, men ta något du gillar!) och rev även lite parmesan över. Några halverade cocktailtomater och dragon.


In med hela härligheten i ugnen, ca 150 grader i ca 20 minuter.


Under tiden gjorde jag en grekisk sallad.


Och så här såg det ut när jag tog ut frittatan. Den smakade bra, fick salta lite bara (jag hade inte salt i den alls för jag visste inte om det skulle vara för mycket sälta i och med baconet). Den är mättande och räcker gott och väl till fyra personer. Det blir nog denna till frukost imorgon också.

Bon appetit! /M

Inga kommentarer: